Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Μορφές καρκίνου των οστών στα πόδια


O καρκίνος των οστών παρουσιάζει γενικά πόνο στην περιοχή που βρίσκεται ο όγκος. Ο καρκίνος εξασθενεί τα οστά, κάνει πιο εύκολα τα κατάγματα, ενώ μπορεί να προκαλέσει πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, οι επιλογές θεραπείας μπορεί να είναι η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η χειρουργική επέμβαση διάσωσης ή ακρωτηριασμού σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Ο καρκίνος των οστών στο πόδι δεν είναι μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου, ωστόσο μπορεί να συμβεί, συμπεριλαμβανομένων τύπων όπως το μυέλωμα, το οστεοσάρκωμα και το σάρκωμα Ewing.

Πολλαπλό μυέλωμα
Το πολλαπλό μυέλωμα, ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τα κύτταρα του πλάσματος, συμβαίνει στο μυελό των οστών. Προκαλεί μια ανώμαλη ποσότητα πρωτεΐνης στο αίμα και μπορεί να επηρεάσει τα οστά, συμπεριλαμβανομένων των οστών των ποδιών, καθώς επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα νεφρά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Εκτός από τον πόνο των οστών και την ανώμαλη ποσότητα πρωτεϊνών στο αίμα, μπορεί να παρουσιαστεί ως σύμπτωμα ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.




Οστεοσάρκωμα
Το οστεοσάρκωμα, επίσης γνωστό ως οστεογενές σάρκωμα, εμφανίζεται στα κύτταρα οστεοβλαστών που καλύπτουν το οστό. Κατά κύριο λόγο είναι ένας τύπος καρκίνου που συναντάται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και μάλιστα αντιπροσωπεύει το 5% όλων των καρκίνων της παιδικής ηλικίας. Ενώ το οστεοσάρκωμα παρουσιάζεται συχνότερα στα οστά γύρω από το γόνατο, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε οστό στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οστών των ποδιών. Τα συμπτώματα του οστεοσαρκώματος περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο γύρω από το σημείο που βρίσκεται ο καρκίνος, πόνο, χωλότητα και μειωμένη κίνηση του προσβεβλημένου άκρου. Οι γιατροί συχνά αντιμετωπίζουν το οστεοσάρκωμα με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.


Σάρκωμα Ewing
Το σάρκωμα Ewing ξεκινά γενικά στα οστά ή τους μαλακούς ιστούς, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα ακόμα και σε πρώιμα στάδια. Αυτό το είδος του καρκίνου των οστών εμφανίζεται συνήθως στη λεκάνη, στο μηρό και τα οστά του κορμού. Ωστόσο, σάρκωμα Ewing μπορεί να συμβεί και στα οστά των ποδιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες, μόλις λίγο πάνω από το 3% των περιπτώσεων σαρκώματος Ewing έχει συμβεί στα οστά ποδιών. Επηρεάζει πιο συχνά άτομα μεταξύ των ηλικιών 10 και 20 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Λόγω της τάσης που παρουσιάζει το σάρκωμα του Ewing προς μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος, οι θεραπείες, η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία στοχεύουν ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο μια εντοπισμένη περιοχή. Μια ακόμα επιλογή είναι η αφαίρεση του όγκου μέσω χειρουργικής επέμβασης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου