Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια


 Ένα πρωινό στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος: Ένα άρτιο περιβάλλον που λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και την ασθένεια.

Ο Νίκος Κούρκουλος «έφυγε» από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε διάσημους και άσημους, πλούσιους και φτωχούς. «Γιατί όχι σε μένα;» έλεγε ο ίδιος όταν μιλούσε για τον καρκίνο του, μια προσέγγιση απέναντι στην αρρώστια που πέρα από δείγμα του χαρακτήρα του είναι και μάθημα ζωής προς όλους μας.


Το πορτραίτο του Νίκου Κούρκουλου μέσα στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος

Η κ. Μαριάννα Λάτση, η οποία έζησε δίπλα του αυτά τα πολύ δύσκολα έξι χρόνια μέσα στα νοσοκομεία βλέποντας την αγωνία των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται σβήνει και ξαναζωντανεύει και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Λειτουργίας Νίκος Κούρκουλος, μια «δωρεά - πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης» όπως η ίδια την περιέγραψε, για να συνδράμει στην προστασία και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, άνθρωποι που δίνουν τη δική τους μάχη με την ασθένεια, βρίσκουν ελπίδα και παρηγοριά στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος.

Πρόκειται για ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή τους ανατράπηκε δραματικά, άνεργους, συνταξιούχους, ανασφάλιστους, οι οποίοι λαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε ένα άρτιο και πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον.

«Δεν έχεις άλλη επιλογή από την αισιοδοξία» 


Η Ηλιάνα είναι 40 ετών, μαμά δύο παιδιών στην εφηβεία, άνεργη, ανασφάλιστη και διαζευγμένη. Η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Όμως δεν είχε ιδέα πόσο δύσκολη επρόκειτο να γίνει. Τον περασμένο Δεκέμβριο διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. Από τη μια μέρα στην άλλη έπιασε «κάτι». Καρκίνος που πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα, η διάγνωση του γιατρού.

Ένιωσε σαν κάποιος να την πυροβόλησε. Έκλαψε, λύγισε, έπεσε αλλά γρήγορα σηκώθηκε αποφασισμένη να νικήσει. Η μαστεκτομή έγινε μέσα σε λίγες μέρες και τώρα βρίσκεται στη φάση της χημειοθεραπείας.

«Τι να πρωτοπώ. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα όλο αυτό. Είναι δύσκολο. Έπιασα κάτι στο στήθος μου, στην αρχή έλεγα δεν είναι τίποτα, όμως ήταν. Έκλαψα, λύγισα, έπεσα αλλά γρήγορα σηκώθηκα και πάλεψα. Ακόμα παλεύω αφού έχω ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μου».

«Έκανα αμέσως τη μαστεκτομή, τώρα έχω τις χημειοθεραπείες, μετά τη δεύτερη προληπτική μαστεκτομή και στη συνέχεια την αποκατάσταση του στήθους. Αλλά δόξα τω θεώ είμαι τυχερή και νιώθω ευλογημένη. Έχω μια υπέροχη οικογένεια που με στηρίζει και καλούς φίλους που μαλώνουν ποιος θα με πρωτοφέρει για χημειοθεραπεία».

Πόσο συγκλονιστικό να ακούς μια γυναίκα που διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της να λέει «δόξα τω Θεώ είμαι τυχερή» και να χαμογελάει.


«Δεν έχεις άλλη επιλογή από την αισιοδοξία» τονίζει. «Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να αφεθώ και να κλαίω όλη μέρα. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που πέφτω και απελπίζομαι. Όμως θέλω να είμαι δυνατή για να δώσω στα παιδιά μου το καλό παράδειγμα. Να τους δείξω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Ότι πρέπει να παλεύουμε στις δυσκολίες. Ο ένας είναι η δύναμη του άλλου. Αυτό να φύγει και να νιώσω άνθρωπος ξανά».

Η απρόσμενη συνάντηση με την κ. Μαριάννα Λάτση

Η Ηλιάνα ήταν από τους πρώτους ασθενείς που μπήκαν στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος. Και με μεγάλη συγκίνηση θυμάται μια απρόσμενη επίσκεψη που είχε, ενώ έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία.

Αθόρυβα και απλά, όπως η ίδια περιγράφει, η κ. Μαριάννα Λάτση εμφανίστηκε στην αίθουσα, και ήταν μια συνάντηση που δεν θα ξεχάσει ποτέ:

«Μπήκε στον χώρο αθόρυβα. Ήρθε κοντά και μου χάιδεψε το κεφάλι. Ήταν σεμνή και γλυκύτατη. Στάθηκε από πάνω μου και μου είπε: " Όλα θα πάνε καλά". Το ίδιο έκανε με όλους τους ασθενείς. Ήταν συγκινητικό».

«Σίγουρα οι συνθήκες μέσα στις οποίες το βιώνεις όλο αυτό σου γλυκαίνουν λίγο το χάπι» είπε. «Νιώθω τυχερή μέσα στην ατυχία μου που μπορώ να περνάω αυτές τις δύσκολες ώρες μέσα σε αυτό το αξιοπρεπές περιβάλλον».


«Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο περιβάλλον. Μας φέρονται υπέροχα»

Βέβαια, ένα αξιοπρεπές και άρτιο περιβάλλον δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αν οι άνθρωποι που το στελεχώνουν δεν έχουν ως μοναδικό γνώμονα τον σεβασμό προς τον ασθενή. Στις αίθουσες αναμονής του Κέντρου άκουσα πολλούς ανθρώπους να μιλούν με έκπληξη για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν, για την ευγένεια και την προθυμία των διοικητικών υπαλλήλων αλλά και για το αξιόλογο ιατρικό δυναμικό.

Η κυρία Ελένη είναι 70 ετών, και περίμενε την αδελφή της να ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία για να επιστρέψουν στο σπίτι. «Ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια, ξεκίνησε από το έντερο και τώρα έχει κάνει μεταστάσεις και στους δύο πνεύμονες. Εδώ τα πράγματα είναι πολιτισμένα σε σχέση με άλλα νοσοκομεία και μπράβο σε αυτούς που το δημιούργησαν» είπε. 


«Περνάμε δύσκολα, όμως εδώ το προσωπικό είναι εξαιρετικό και ο χώρος μας βοηθάει και μας ανακουφίζει κάπως τη στενοχώρια» πρόσθεσε.

Λίγα μέτρα μακριά καθόταν η κ. Μαρία 65 ετών η οποία αντιμετώπισε πρόσφατα κάποια γυναικολογικά προβλήματα, έκανε υστερεκτομή και κάνει προληπτικές χημειοθεραπείες.
Ταλαιπωρημένη, αλλά ταυτόχρονα χαμογελαστή και αισιόδοξη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου. «Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο περιβάλλον. Μας φέρονται υπέροχα. Από τις απλές νοσηλεύτριες και το προσωπικό στα γραφεία μέχρι τους γιατρούς» τόνισε. «Να κάνετε εξετάσεις, να προσέχετε τον εαυτό σας» η συμβουλή της πριν μπει στο γραφείο για τα διαδικαστικά.


Ο πόνος που μετατράπηκε σε ελπίδα, αισιοδοξία και ζωή

Το ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος μπήκε σε πλήρη λειτουργία και ουσιαστικά παραδόθηκε στους φυσικούς ιδιοκτήτες του, τους ασθενείς του, στις 30 Ιανουαρίου του 2017, επέτειο 10 ετών από τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού μετατρέποντας τον πόνο της οικογένειας του Νίκου Κούρκουλου σε ελπίδα, αισιοδοξία και ζωή.  


Αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».

Στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) το οποίο με χρηματοδότηση της κας Μαριάννας Λάτση, ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως βάσει διεθνών προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με γνώμονα την αναβάθμιση των κτιριακών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα και μονάδες:
  • Βραχεία νοσηλεία χειρουργικού τομέα, δυναμικότητας 20 κλινών και 3 χειρουργικών αιθουσών
  • Μονάδα επεμβάσεων διαδερμικής βιοψίας μαστού
  • Μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων
  • τμήμα ελέγχου νοσηλευτικής μέριμνας, όπου πραγματοποιείται ο προεγχειριτικός έλεγχος των ασθενών του χειρουργικού τομέα και η αξιολόγηση των ασθενών του παθολογικού τομέα.
  • Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα
  • Βιοπαθολογικά εργαστήρια
  • Τμήμα ακτινοθεραπείας

Μέσα στο άριστα εξοπλισμένο κέντρο γίνονται 80 χημειοθεραπείες και 20 χειρουργεία ημέρας με τις καλύτερες συνθήκες θεραπείας προς τους ασθενείς, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γιώργος Δενδραμής Πρόεδρος του Δ.Σ και Διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας τονίζοντας:

«Οι ασθενείς που έρχονται στο ΚΗΝ έχουν ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον Άγιο Σάββα όπου το περιβάλλον είναι σκληρό και οι πολίτες βλέπουν γύρω τους δύσκολα περιστατικά. Στο Κέντρο πραγματοποιούνται πολλά χειρουργεία που δεν αφορούν ογκολογικούς ασθενείς, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα για τον ασθενή είναι ότι λαμβάνει άρτιες υπηρεσίες υγείας και επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα».

Γιώργος Δενδραμής, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος και Διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας

Φυσικά, οι υπηρεσίες του ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος προς τον πολίτη εξελίσσονται διαρκώς, με τελευταία προσθήκη τον σύγχρονο Μαμοτόμο, ένα πρωτοποριακό μηχάνημα στο οποίο γίνεται επέμβαση στον μαστό χωρίς αναισθησία και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της περίπου δύο ώρες αργότερα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δενδραμής. 

Ο Μαμοτόμος μέσα στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος

Το ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος κοντά στα παιδιά

Οι υπηρεσίες του ΚΗΝ έχουν επεκταθεί και σε παιδιά αφού στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργεί αναβαθμισμένο κοβάλντιο το οποίο πραγματοποιεί ολόσωμη ακτινοβολία, κάτι πολύ σημαντικό όπως τονίζει ο κ. Δενδραμής:

«Πριν προχωρήσουν στη μεταμόσχευση μυελού των οστών, τα παιδιά πρέπει να περάσουν από ολόσωμη ακτινοβολία. Πριν από λίγες μέρες, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Αγία Σοφία υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο πιστοποιεί τη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τη μονάδα για ακτινοβολίες που ήδη λειτουργεί, ούτως ώστε τα παιδιά να κάνουν εδώ τις ακτινοβολίες και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τη μεταμόσχευση».


Απαίτηση για μόνιμο προσωπικό

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, όπως μας ενημερώνει ο κ. Δενδραμής, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν:

«Το σημαντικότερο βήμα έχει ήδη γίνει, ωστόσο έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο, μην νομίζετε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και η ύπαρξη μόνιμου προσωπικού είναι μια απαίτηση του συστήματος».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου